De Karp Methode

De Karp-methode bij De Vrolijkste Baby

De technieken van de Karp-methode zijn er om alle ouders te helpen!

Het missende vierde trimester. Kinderarts Harvey Karp noemt de eerste drie maanden na de geboorte het missende vierde trimester: veel baby’s huilen omdat ze in feite drie maanden te vroeg worden geboren, met de bijbehorende primitieve reflexen en daarbij behorend gedrag. Sommige baby’s hebben juist vanwege dat missende vierde trimester moeite om van de ene fase naar de andere fase over te gaan: van waken naar slapen bijvoorbeeld.
De troostreflex. Gelukkig is er ook goed nieuws: baby’s hebben van nature een troost-reflex.  Veel ouders zetten deze troostreflex “aan” door hun kindje te troosten (bv dragen, liedjes zingen, wandelen met de kinderwagen, wiegen, speentje, inbakeren, etc).
Maar wat als dat allemaal niet helpt?  De Karp methode helpt je in 5 magische stappen om deze van nature aanwezige kalmeringsreflex bij je baby aan te zetten!  Deze 5 stappen bootsen de sensaties uit de baarmoeder na::

  1. Inbakeren-de hoeksteen van troost en kalmering (we volgen de nieuwste richtlijnen voor inbakeren, Price & Schwend, 2011, Korioth, 2011).
  2. Zij/buikligging-Een baby’s “feel good” houding bij de ouder op de arm of op schoot (alleen als de baby niet slaapt, leg een baby altijd te slapen op zijn rug!).
  3. Sussen- voor een baby het geluid van liefde en veiligheid
  4. Wiegen/wiebelen: zachtjes wiebelen / wiegen van je baby’s hoofdje
  5. Zuigen/sabbelen: op een speen of je pink

Goed voor de band tussen ouder en kind. De Karp technieken zullen je helpen als je baby (veel) huilt, maar ze zijn er voor iedere ouder om te gebruiken voor troost en kalmering! De Karp-methode is niet bedoeld om je kindje snel stil te krijgen en dan vervolgens weg te leggen. Juist als je je kindje goed kan troosten, dan kan je weer positief contact maken met je baby. De Karp-methode geeft dus weer ruimte om veel je kindje bij je te hebben: in je armen, op schoot, in de draagdoek…heerlijk om te doen terwijl je kindje heel ontspannen is! Wanneer je kindje moe is leg je je kindje uiteraard te slapen (altijd op de rug). Wat wij zo belangrijk vinden bij De Vrolijkste Baby is dat ouders zich meer ontspannen gaan voelen en beter uitgerust, omdat ze hun baby effectief kunnen troosten. Een gunstig gevolg van De Karp-methode is dat baby’s beter gaan slapen, waardoor ouders ook meer slaap krijgen.
Het welzijn van ouders. De gezondheid van moeders en vaders is belangrijk: als je goed voor jezelf kan zorgen, dan kan je ook goed voor je kindje zorgen! De Karp-methode is heel effectief: het werkt meteen, zo laat onze -en die van Happiest Baby coaches wereldwijd-ervaring met vele baby’ s zien.
Leer de Happiest Baby van een getrainde professional. Ga niet zelf experimenteren met The Happiest Baby `methode. Er circuleren veel filmpjes op internet waarin de 5 magische stappen dikwijls niet goed worden voorgedaan. Mocht je dit nadoen, dan kan dat juist leiden tot onveilige situaties. Leer dus onder deskundige begeleiding de Happiest Baby technieken. Veilig leren inbakeren is daarbij ook essentieel. Filmpjes op internet wekken ook de indruk dat de Karp-methode een snelle oplossing is om je kindje vervolgens snel weg te leggen. De Vrolijkste Baby vind dit geen goede weergave van het kalmeren en troosten van baby’s: als je kindje stopt met huilen dan stelt dit je juist in staat om positieve aandacht te geven aan je kindje, contact te maken en genieten van samen zijn. Voor meer informatie zie onze folder: Werkwijze voor ouders De Vrolijkste Baby
Leer je baby kennen. Je baby’s huilen is zeker als hij nog erg klein is een van de meest effectieve manieren die hij of zij heeft om met jou te communiceren. Maar je baby geeft allerlei signalen af-die als je je baby leert kennen jou op de juiste weg helpen naar wat de behoefte van je baby is. Belangrijk is het om de signalen van jóuw baby te leren kennen. Dit kan al veel huilen voorkomen.
Huid-op-huid contact. Zorg verder voor veel positief contact. vergeet dit niet te doen als je baby wakker, alert en rustig is. Daarnaast is en blijft huid-op-huidcontact essentieel voor baby’s om een goede hechting met jou te ontwikkelen, om zich veilig te voelen en om vanuit daar sociale interacties met belangrijke anderen te kunnen aangaan.
Niet ziek en geen honger? Let op: maak gebruik van De Karp-methode als je zeker weet dat je kindje geen honger heeft (altijd eerst voeden), geen pijn heeft en niet ziek is (dat betekent dat je kindje huilt omdat hij/zij ziek is of pijn heeft). Ga als je bezorgd bent om de gezondheid van je kindje altijd naar je huisarts – en/of kinderarts!